20 Mayıs 2012 Pazar

Beyaz eşya satın alırken dikkat edilmesi gerekenler

Beyaz eşya satın alırken dikkat etmeniz gereken bazı ayrıntılar var. Bu ayrıntılara yazımızda yer verdik...

Beyaz eşya fiyatları: Çok sayıda araç aynı işlemi yapmaktadır. Çeşitlilik fiyat ve özellik bakımından boy gösterir. Eşyanın özellikleri ve ilaveleri arttıkça fiyatı da yükselir. Aynı işi yapan çeşitli beyaz eşyaların özellik ve fiyatlarını iyice kontrol ediniz. Bir eşyaya çünkü kullanılmayacak bir özelliği için fazla fiyat ödemek akılcı bir davranış olmayacaktır.

Temizleme kolaylığı: Beyaz eşyanın temizlenmesi pratik olmalıdır. Kir tutacak girinti ve  çıkıntılarını fazla olmaması, yapımında kullanılan malzemenin kolay temizlenebilir olması   ve özellikle mutfakta kullanılacak beyaz eşyaların yıkanmasının kolay olması gerekmektedir.

Kullanım  kolaylığı: Bazı beyaz eşyaları kullanarak yapılan işlem daha iyi sonuç alınmasına rağmen bu beyaz eşyaların kullanılmaya hazırlanmaları, parçalarının birbirine takılması, temizlenmesi ve bakımı fazla zaman ve enerji tüketimini gerektirir ki bu gibi beyaz eşyaları satın almayınız.

Garantisinin olması: Beyaz eşya satın alınırken dikkat edilecek en önemli hususlardan biri de garanti belgesinin olup olamadığıdır. Eşya alınırken ne tür garantiler verildiği ve garantinin süresi incelenmelidir. Ayrıca tanınmış ve güvenilir bir üretici tarafından yapılmış olması ve aracın güvenilir bir firmadan alınması önemli bir faktördür. Tüketicinin sorumluluğu ise , araçla birlikte verilen kullanma kılavuzunda yer alan tavsiyeleri dikkatle uygulamak ve aracı hangi amaç için yapılmışsa o iş için kullanmak, üretici tarafından yapılan açıklamalara uygun olarak bakımını yapmaktır. Bunlara dikkat ettiğinizde gerekli onarım ve bakım işlemi  de kendiliğinden aşılmış olur.

Arıza ve tamir: Yeni aldığımız elektrikli/elektronik bir araç çalışmazsa , öncelikle kullanma talimatına uygun olarak kurup kurmadığınızı yeniden gözden geçiriniz, şayet emin değilseniz yetkili servise müracaat ediniz. Eğer, araç garanti süresi içinde arızalanırsa, yetkili servis tarafından ücretsiz tamir ve bakımını yaptırma hakkına sahipsiniz. Bunun için sizden parça parası işçilik ve nakliye gibi herhangi bir ücret talep edilemez. Tamirin en geç 30 iş gününde yapılması gerekir. Azami tamir süresinin geçirilmesi, aynı arızanın garanti süresi içinde ikiden fazla ortaya çıkması ya da yine garanti süresi içinde değişik yerlerden dört defadan fazla arızalanması durumunda aracın bir başkasıyla değiştirilmesini talep etme hakkınız olduğunu unutmayınız.

Yedek parça: Bir beyaz eşya satın alırken yedek parçasının piyasada bulunup bulunmadığını da kontrol ediniz ve yedek parçasını kolaylıkla bulunamayacak  beyaz eşyaları satın almayınız.
Emniyetli olma: Özellikle elektrikli ısıtıcı ve soğutucu beyaz eşyalarda üzerinde dikkatle durulması gereken bir konu aracın emniyetli olmasıdır. Bu tür beyaz eşyalar üzerinde TSE damgası bulunması aracın seçiminde bir tercih sebebi olmalıdır.

Bakım ve onarım : Elektrikli ve elektronik beyaz eşyalar için yapılan harcamalar aracın satın alındığı gün sona ermez. Bütün beyaz eşyaların zaman zaman onarılmaları ve belirli bir süre sonunda yerine yenilerinin alınması gerekir. Bu bakımdan sağlam araç almak kadar, aracın nasıl kullanılacağını bilmek de onun ömrünü artıracağından, satın alma prensiplerinin  yanı sıra, aracın bakım ve kullanımını da bilmek gerekir. Bunun için de araçla birlikte verilen tanıtım kitapçığını dikkatle okuyunuz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder