30 Nisan 2012 Pazartesi

Bulaşık Makinesi

19. yüzyılın sonlarında kadın araştırmacılar bulaşık yıkayacak bir makina yapabilmek için değişik fikirler öne sürüyorlardı. İlk patent 1885 yılında Josephine G. Cochran tarafından alındı ve 1889 yılında tarihin ilk elektrikle çalışan bulaşık makinesini yapıldı.

İlk makinenin sistemi çok basitti. Alt kısımda yeralan iki silindir ile pompalanan su ve sabun makinanın içinde bulaşıkların dizildiği raflara pompalanıyordu. Daha sonra yeniden pompalanmak üzere emici silindirler bu suyu çekiyordu. Evlerde kullanılmak üzere üretilen makinalar, yan taraflarında bulunan kol yardımı ile çalıştırılıyordu. Daha büyük ihtiyaç görülen işyerlerinde ise buhar gücünden faydalanılıyordu. Sonraki yıllarda ise, sistem daha da geliştirilerek günümüzdeki halini almıştır.
Şehir suyunun içindeki kireç,makinenizin parçalarını kaplar. kireçle kaplanan parçalar görevlerini tam olarak yapamaz ve yıpranırlar. Tamiri çok pahalı arızalara neden olurlar. Makinenizi kireçlenmeden doğacak zararlara karşı korumak için mutlaka makine üreticilerinin tavsiye ettiği bulaşık makinesi tozu kullanın. Sofra tuzu yada başka tuzlar kullanmayın. Çünkü diğer tuzlar suda yeterince çözülmedikleri için,zamanla yumuşatıcı bölümünün yıpranmasına neden olur.

Bulaşık Makinesi Çalışmıyorsa
  1.     Fiş prize doğru takılmış mı?
  2.     Bulaşık makinenizin bağlandığı prizin sigortası yada ana sigorta atmış mı?
  3.     Su giriş musluğu açılmış mı,su geliyor mu?
  4.     Makinenizin açma-kapama tuşuna basılmış mı?
  5.     Makinenizin kapısı iyice kapanmış mı?
  6. Süzgeçlerde tıkanıklık var mı?
  7. Yumuşatma tuzu, deterjan ve parlatıcı gerektiği şekilde konunmuş mu?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder